BirdLife Sverige

BirdLife Sverige är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder BirdLife Sverige bland annat till forskning och till att skydda fågelarter.

Förmånstagare sedan 2020

Utdelning 2024:
5 000 000 kr

Utdelning totalt:
25 500 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från BirdLife Sverige

BirdLife Sverige berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Vid Ottenby fågelstation på Öland trivs både naturintresserade ungdomar och fåglar.

Kan din Postkodlott skydda fågelarter?

BirdLife Sverige arbetar med tre områden: fågelintresse, fågelskydd och fågelforskning. Insikten om de globala hoten mot biologisk mångfald är föreningens utgångspunkt för arbetet med att skydda fågelarter. Olika grupper av organismer dör ut i en skrämmande fart. Och vi är beroende av artrika, stabila ekosystem – som fåglarna är en omistlig del av.

Hotet: utarmning av biologisk mångfald

I dag klassas ungefär 20 procent av de arter vi brukar se i Sverige som hotade på olika sätt. Det berör cirka 50 olika arter. Det främsta hotet är en fortsatt utarmning av biologisk mångfald, där vi riskerar att förlora sällsynta arter med viktiga funktioner för hållbara ekosystem. Förändringar i klimatet kan innebära att våra nordligaste fågelarter får det väldigt tufft om deras livsmiljöer förändras, samtidigt som andra arter får chansen att vandra in söderifrån. Förändringar i haven utgör ett hot mot flera av de havslevande arter som lever på fisk och musslor.

Fåglarna indikatorer för klimat och miljö

Lotta Berg, styrelseordförande i BirdLife Sverige, berättar att fågelintresset är stort i vårt land, och att det ökar.

– Vi ser ett ökat intresse inte bara för fåglarna, utan även för naturen, miljön och vad vi behöver göra för att bevara det vi har. Fåglarna är viktiga indikatorer på hur det står till med klimatet och vår miljö.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

För vår organisation betyder stödet från Postkodlotteriet oerhört mycket. Ett stöd som är just icke öronmärkt, som vi kan använda där det verkligen behövs som mest, utgör en otrolig skillnad och ger oss möjlighet att växa som organisation och därmed som röst för fåglarna. Det vi arbetar med, gör vi för en ljus framtid för både fåglar och människor.

 

Stina Rigbäck

Föreningschef, BirdLife Sverige

Vill du veta mer om BirdLife Sverige?

Besök BirdLife Sveriges webbplats