Raoul Wallenberg Academy

Raoul Wallenberg Academy är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Raoul Wallenberg Academy till att stärka unga att stå upp för mänskliga rättigheter och agera med civilkurage, i det lilla och i det stora.

Förmånstagare sedan 2017

Utdelning 2024:
5 000 000 kr

Utdelning totalt:
43 614 700 kr

Varav drömprojekt:
8 114 700 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Raoul Wallenberg Academy

Raoul Wallenberg Academy berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Ungdomar i Raoul Wallenberg Academys Kubprogram får möjligheten att tillsammans, på ett kreativt och inspirerande sätt, gestalta de mänskliga rättigheterna.

Kan din Postkodlott rusta unga att agera med civilkurage och mod?

Med Raoul Wallenberg som förebild arbetar Raoul Wallenberg Academy för en värld där varje människa med kunskap och mod agerar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Organisationen bryggar samman dåtid med nutid och med framtid genom att bevara minnet, uppmärksamma dagens förebilder och genom att stödja unga med verktyg för att kunna göra positiva livsval.

Medmänsklighet genom inspiration

Raoul Wallenberg Academy vill sprida kunskap om Raoul Wallenbergs gärning och om olika former av rasism, antisemitism och intolerans för att stärka det kollektiva minnet av Förintelsen i yngre åldrar samt öka kapaciteten hos unga att agera med civilkurage. Raoul Wallenberg Center (RWC) är ett digitalt museum med en utställning i form av en fysisk stadsvandring. Genom att ladda ner appen “Raoul Wallenberg Center” får besökaren i utställningen “Pieces of Raoul” möjlighet att vandra på Stockholms gator i Raoul Wallenbergs fotspår. Stoppen tar bland annat besökaren till huset på Riddargatan 43 där Raoul Wallenberg växte upp och Strandvägen 7A där han arbetade och åtog sig uppdraget att resa till Budapest.

Raoul Wallenberg Academy uppmärksammar årligen dagen då Raoul Wallenberg sågs i frihet för sista gången 17 januari 1945 och samlas traditionsenligt på Raoul Wallenbergs torg, för att tillsammans med vänner, familj och allmänheten hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärning.

Uppmärksamma dagens förebilder

Att inspirera till handling och medmänsklighet är viktigare nu än någonsin. Därför uppmärksammar Raoul Wallenberg Academy årligen Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet den 27 augusti, för att hylla Raouls gärningar och lyfta dagens förebilder. På denna dag delas Raoul Wallenbergpriset ut till någon som genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och unga motverkar rasism, diskriminering och intolerans och agerar för alla människors lika värde. Därtill delas den internationella utmärkelsen Young Courage Award ut till unga förebilder mellan 13 och 20 år som med små resurser visat prov på stort civilkurage.

Rusta unga – nu och för framtiden

Raoul Wallenbergs skolprogram för mänskliga rättigheter, Kubprogrammet, syftar till att ungdomar lär sig om mänskliga rättigheter genom att, under ett skolår, kreativt arbeta med att gestalta någon av de 30 artiklarna i FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter. Metoden används för att väcka engagemang och en vilja att göra skillnad genom att kunna relatera till betydelsen av artikeln och ”känna den på riktigt”. Den låter unga visa upp och uttrycka olika tankar och idéer kring mänskliga rättigheter och bidrar till att skapa en känsla av att vara del av något mycket större. Man bygger också broar mellan olika deltagande skolor, kommuner, företag, organisationer i olika sammanhang över hela landet och utomlands.

Raoul Wallenberg Academy har drivit en rad olika ledarskapsutbildningar för gymnasieungdomar sedan starten 2001, och driver tillsammans med Chefakademin och Raoul Wallenberg Differencemakers en utbildning som syftar till att ge konkreta verktyg till unga för att bli goda förebilder som kan verka i Raouls anda. Ledarskapsutbildningen fokuserar på värderingsstyrt självledarskap och att ge deltagarna en ökad förståelse för ledarskap och gruppdynamik, större kunskap om hur en agerar och kan leda en grupp framåt genom att bottna i sina egna värderingar och se sina styrkor.

Årligen når Raoul Wallenberg Academy över 15 000 ungdomar och 300 lärare med sina program, utbildningar och insatser.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Till lottköparna vill jag säga ett stort tack från mig och från hela teamet för att ni möjliggör vårt arbete. Hur banalt det än låter så gör en lott väldigt, väldigt stor skillnad och i det här fallet bygger det faktiskt grunden för en mer motståndskraftig demokrati i framtiden. Tusen tack!

Anna Urombi

Generalsekreterare, Raoul Wallenberg Academy

Vill du veta mer om Raoul Wallenberg Academy?

Besök Raoul Wallenberg Academys webbplats